Under helgen hölls ett kulturevent i den lilla orten Kvisselby, 15 kilometer söder om centrala Sundsvall. Det var klass 9A från Nivrenaskolan som kom med förslaget efter att ha varit på studiebesök i Stockholm. Syftet med eventen var att låta invånarna i Kvisselby få uppleva olika typer av kulturer och på så sätt skapa ett positivt intryck av vad ordet kultur innebär. Eventet kom att sponsras av den lokala sparbanken samt den privatägda låneförmedlaren Consector.

 

Klass 9A bjöd in Kvisselby till uppskattat kulturevent

Det var under helgen som Kvisselbys sporthall öppnade upp sina dörrar för ortens första kulturevent. På den uppbyggda scenen i sporthallen välkomnade Nivrenaskolans rektor, tillsammans med elevrådsrepresentanten Ronja Asplund, alla deltagande med ett starkt tal om kultur, historia och framtiden.

 

När rektorstalet avslutats fick den auktoritära Ronja ordet och berättade om 9a:s studieresa till Stockholm. Som en mycket duktig elev och talare förde hon åhörarna genom de kullerstens beströdda gatorna i Gamla Stan till det ståtliga Kulturhuset. Här fick dem chansen att volontärarbete på de olika avdelningarna i kulturhuset och på så vis uppleva olika kulturer. Utöver de volontärarbete som utfördes fick eleverna även möjligheten att inte bara se annan kultur utan även smaka och känna på kulturens magiska charm.

 

”Det var en otrolig upplevelse att se så många kulturer samlade på en och samma plats.” berättar Ronja inför en fullsatt sporthall. ”Kvisselby är en liten ort och det är lätt hänt att kulturer glöms bort. Med dagens kulturevent vill vi därför ge er möjligheten att känna på olika kulturer som finns runt om i världen.”.

 

Viktigt att upprätthålla gamla kulturer men även välkomna nya med öppna armar

Under dagen bjöds eventdeltagare på världslig musik från traktens musikskola, konstutställningar och sagostunder för de mindre. Idrottsförrådet hade omdekorerats till en mindre biograf där man visade intressanta dokumentärer om kulturutveckling. Den stora sportentrén hade omstrukturerats och verkade under dagen som en samlingsplats för kulinarisk mat, dryck och samtal.

 

Förslaget om att arrangera ett kulturevent växte under våren då klass 9a befann sig på sin studieresa i huvudstaden. Med Ronja i spetsen presenterades ett förslaget som kom att få positiv respons från lärare och rektor.

 

”Något som vi märkte när vi kom till Stockholm var en viss kultur differens”, redogör Ronja för den lokala dagstidningen Dagliga från Kvisselby, som var på plats för att rapportera under lördagen. I intervjun som hölls berättar Ronja om hur annorlunda den stockholmska kulturen var, trots att man befanns sig i samma land. I mindre orter brukar sällan en så kallad kulturkrock uppstå. Anledningen är att utomstående kultur ofta inte tar sig längre än till storstäderna och därmed upprätthålls äldre kulturer i småstäder och mindre orter. ”Det är något jag vill ändra på”, fortsätter Ronja. ”Jag vill uppmuntra människor till att uppleva nya kulturer och genom att ha detta event hoppas jag på att folket här i Kvisselby får mersmak.”.

 

Ronja Asplund studerade sitt sista år på Nivrenaskolan, Kvisslebys enda högstatideskola, när eventet började planeras. Som toppelev brinner Ronja för ämnet kultur och ansökte därför till ett kulturinriktat samhällsprogram i Stockholm som hon idag blivit antagen till. ”Att flytta till Stockholm har alltid varit en dröm för mig. Självklart kommer jag att sakna familjen, vännerna och Kvisselby, men jag känner mig redo för storstaden. Jag ser fram emot att lära mig mer om kultur, om dess historia och dess framtid.”.

 

Consector går in som huvudsponsorer

Att arrangera ett event är dock mycket kostsamt. Klass 9a började med en insamling men insåg snabbt att tiden började rinna ur. Därför tog klassen kontakt med den lokala sparbanken och efter att ha presenterat sitt förslag bestämde sparbanken sig för att gå in som sponsor. Ryktena om eventet kom dessutom även att sprida sig till Stockholm där grundarna av låneförmedlingen Consector fick nys om evenemanget. Efter att ha kontaktat Ronja och diskuterat kom Conspector att bli kultureventet huvudsponsor.

”Efter att ha varit i kontakt med Ronja kändes det som en självklarhet att sponsra kultureventet i Kvisselby”, berättar Consectors VD Ponus Holgersson för Dagliga från Kvisselby. ”Hennes engagemang och passion för ämnet lockade oss, och som ett nybildat företag kände vi att vi ville sponsra sådana typer av engagemang.”.

 

Holgersson berättar även att för Consector, som arbetar med rådgivning för olika, kom dagen att bli ett uppsving då många familjer kom att fråga om just deras tjänster. ”Att vara huvudsponsorer för ett lokalt kulturevent var en otrolig erfarenhet för oss på Consector. Att se så unga personer brinna för något så viktigt är något vi vill uppmuntra och supporta. Vi kommer därför fortsätta stötta och uppmuntra dessa typer av evenemang.” avslutar Holgersson intervjun.

 

Eventet kom att bli ett uppsving för privatägda Consector

Consector är en privatägd låneförmedlare som erbjuder rådgivning för att underlätta privatpersoners sökande efter bolån, privatlån och kreditkort. Consector grundades år 2014 av entreprenörerna Pontus Holgersson och Jonas Rydberg. Företaget är idag lokaliserat i Stockholm och man går efter visionen om att bli experter inom ämnet samt att hjälpa privatpersoner att minska räntekostnaderna.

 

Uppstartandet skedde efter att Holgersson och Rydberg undersökt och studerat marknaden för lån och krediter. Man insåg snabbt att det saknades en aktör på marknaden – en aktör som kunde förbättra och konkurrensutsätta de totala lån- och kreditengagemanget för privatpersoner. Med det faktumet grundades därmed Consector.

 

Pontus Holgersson verkar som ledamot och VD på Consector. Han har många år erfarenhet inom bank- och finansbranschen. Innan Consector var han verksam inom Brummer & Partners som försäljningsansvarig för försäkringsbolaget Brummer Life.

 

Jonas Ryberg är vice VD och ledamot på Consector och har under de fem senaste åren arbetat inom finansbranschen. Tillsammans driver dem idag Consector och med det skandinaviska venture-bolaget Optimizer Invest, riskkapitalbolaget Verdane Capital, samt Catena Media som strategiska delägare växer idag Consector med stormsteg.

 

Viktigt att hålla kulturen vid liv

Att hålla sådana kulturevent, som 9A på Nivrenaskolan i Kvisselby gjorde, är en viktig faktor för det svenska samhället. Med tanke på den mångkultur som idag sprider sig är kulturkännedom något som är viktigt att sprida till mindre orter runt om i Sverige. Ökad förståelse för kulturer minskar rädslan för den, och på så vis kan man skapa ett gemensamt samhälle byggt på respekt, förståelse och kärlek.